Biodujų, susidarančių iš skirtingų organinių atliekų, eksperimentiniai tyrimai

Biodujų, susidarančių iš skirtingų organinių atliekų, eksperimentiniai tyrimai

Susidarantys dideli organinių atliekų kiekiai žemės ūkyje (galvijų, kiaulių, paukščių mėšlas ir srutos), maisto pramonėje (cukraus, spirito, krakmolo ir mielių, alaus gamyba, skerdyklos, mėsos perdirbimo įmonės, pieno, sūrių, ledų, žuvų produktų, aliejaus ir margarino gamybos atliekos) bei dideli nuotekų dumblo kiekiai yra didelė problema Lietuvoje [Savickas ir kt., 1997; Конаков ir kt.,1993; Nacionalinė energetikos strategija, 2000].

Šios organinės atliekos vežamos į sąvartynus. Taip didinami sąvartynų užimami tūriai, įrengiamos papildomos dumblo sausinimo aikštelės. Dėl išlaistomų laukuose skystų organinių atliekų atsiranda maistinių medžiagų perteklius, dalis jų gali prasisunkti į požeminius vandenis [Paulauskas ir kt., 2006; Mašauskas ir kt., 2006].

Eksperimento tikslas – ištirti anaerobinio biodegradacijos proceso panaudojimo galimybes mažinant daugiausia susidarančių organinių atliekų kiekį. Nustatyti biodujų, susidarančių biodegraduojant organinėms atliekoms kiekybinę ir kokybinę sudėtį.
 
yra Kita
Biodujų panaudojimo galimybės Lietuvoje